5 KENMERKEN VAN EEN GOEDE COPYWRITER

Een goede copywriter inspireert, boeit en overtuigt met woorden.

Copywriters zijn er duizend in een dozijn. De ene tekst leest vlot, de andere klinkt stroef. Sommige publicaties staan vol met taal- en schrijffouten.

Maar hoe weet je wie goed is en wie niet?

Garanties bestaan niet. Maar er zijn een aantal kwaliteiten die een competente tekstschrijver heeft. Ik zet de 5 kenmerken van een goede copywriter voor je op een rij.

Toets de 5 kenmerken af op je kandidaat-tekstschrijver. Zo vermijd je een verkeerde keuze én een groot gat in je portemonnee.

1.     Empathie

goede copywriter - empathieEen copywriter is de schakel tussen klant en lezer. Het spreekt voor zich dat een goede tekstschrijver niet alleen voeling heeft met zijn opdrachtgever maar ook met de uiteindelijke klant.Een goede copywriter schrijft niet voor zijn opdrachtgever maar voor zijn lezer.Als ervaren schrijver begrijpt hij zijn klant maar ziet hij ook de problemen en behoeften van de lezer.Empathisch vermogen vertaalt zich in begrijpelijke, leesvriendelijke teksten die het doelpubliek echt aanspreken.

2.     Onderzoek

onderzoekEen getalenteerde tekstschrijver duikt in de wereld van zijn klant. Hij wil kennis van zaken opdoen. Daarom verzamelt hij zoveel mogelijk informatie en deinst hij er niet voor terug om zijn opdrachtgever lastige vragen te stellen.Een bekwame copywriter weet dat een tekst pas goed zit als hij de materie zelf begrijpt. Alleen dan ontstaat een heldere boodschap.

3.     Kritisch denken

post-itsEen wakkere copywriter denkt kritisch mee. Het is niet zijn taak om alles zomaar aan te nemen.Een goede copywriter waarschuwt zijn opdrachtgever als iets niet werkt of minder geschikt is voor zijn klanten. Zonder de beslissing over te nemen.Een straffe tekstschrijver werkt mee aan het succes van zijn klant.

4.     Taalgevoeligheid

lettersEen copywriter heeft best een taalkundige achtergrond of krijgt grijze haren van taalfouten. Spelling- en grammaticaregels heeft hij onder de knie.Een goede copywriter is niet zomaar iemand die graag schrijft. Hij kent de do’s-and-don’ts van het vak. En dat zijn er heel wat.Hij past technieken toe om lezers bij de les te houden. Tot het einde.Lees ook mijn blog over taalcorrectheid en de dt-fout.

5.     Structuur

 

fibonacciLezers hebben een onzichtbare leiband nodig. Een goede tekstschrijver weet hoe hij zijn lezers ondersteunt.De juiste leestekens, tussenkopjes, afbeeldingen …Maar ook met de opbouw sleurt hij het doelpubliek de tekst in. En laat het pas los aan het einde dat hij heeft voorzien.Zoek jij iemand met de kenmerken van een goede copywriter? Iemand die je boodschap correct en duidelijk formuleert? Een expert die bovendien de spelling- en grammaticaregels volgt?

Stuur me een bericht en ontdek hoe ik jou kan helpen.