DAG VAN DE SLAAP

Geniet jij van een zalige nachtrust? En word jij elke dag fris en monter wakker? Prijs jezelf dan gelukkig.

Nu het coronabeest (zo noem ik het) ook ons land in zijn greep heeft, liggen veel mensen ‘s nachts naar het plafond te staren. Mensen zijn bezorgd. En als er iets je slaappatroon verstoort, dan zijn het piekergedachten.

Er is een dag van de slaap in het leven geroepen. Dat wil zeggen dat het toch een dingetje is. Een issue.

Oef! Wij slechtslapers zijn niet alleen.

Ik heb het allemaal gekend. Goed slapen, minder goed slapen, slecht slapen. Momenteel word ik niet erg uitgerust wakker.

Je merkt pas hoe belangrijk een goede nachtrust is als je ‘t niet meer hebt. Net zoals bij zoveel andere dingen.

Wat ik allemaal zou doen om weer eens heerlijk te slapen – zoals een baby ?.
Doorslapen. Het klinkt als muziek in mijn oren. Door en door slapen …

Er is geen rationele verklaring voor mijn onderbroken slaap. Al moet ik toegeven dat ik de voorbije dagen – net zoals veel anderen – opsta en ga slapen met corona.

Op internet vind je tal van tips voor een betere nachtrust. Op deze dag van de slaap geef ik je graag de 5 trucjes die ik gebruik als het me niet lukt om in te slapen.

Blijf rustig

 

slapen - rustZenuwachtig worden, werkt namelijk averechts. Blijf rustig, dan is de kans dat je indommelt groter.Ik weet het: gemakkelijker gezegd dan gedaan …

Grijp in geen geval naar je smartphone

 

Een smartphone zorgt voor extra prikkels. Bovendien verstoort het blauwe licht de aanmaak van melatonine. Ons lichaam heeft dat hormoon nodig om zich in te stellen op de nacht. Je mag nog zo moe zijn, je smartphone maakt je weer wakker.

Ga op je linkerzij liggen

 

Ik las ooit dat die houding beter is voor de gezondheid. Die positie bevordert de functie van bepaalde organen die ongestoord hun ding doen. Zonder jou lastig te vallen.

Denk aan leuke dingen

 

Dat zei mijn Va vroeger altijd toen ik zei dat ik niet kon slapen. “Denk aan leuke dingen.” 
Die tip heeft mij al veel geholpen. Ik denk dan aan onze vakanties aan de Côte d’Azur. En beeld me in dat ik op mijn opblaasbare matras op de golven van de Middellandse Zee dobber. Een heel eind van het strand, ver weg van het gegil van spelende kinderen. En ja, keer op keer val ik in slaap. Wiegend op de golven van de zee.

Beweeg niet meer

 

slaap - niet bewegenAls het ons niet lukt om in te slapen, hebben we de neiging om veel te bewegen. Ik althans. Als ik tegenwoordig merk dat ik lig te draaien en te keren, ben ik alert. Ik ga comfortabel liggen en forceer mezelf om niet meer te bewegen. Zelfs mijn kleine teen niet. In het begin is dat lastig en begint er van alles te kriebelen. Maar eens je het onder de knie hebt, werkt het.Heb jij handige tips voor slechte slapers? Dank je wel om ze te delen.