DE DT-FOUT: EEN EMOTIONELE KWESTIE

 

Sluipt er wel eens een dt-fout in je teksten? Ben je allergisch voor dt-fouten? Vind je het belangrijk dat er in je teksten geen dt-fouten te bespeuren zijn? Het is zinvol om daar als bedrijf bij stil te staan. Zeker als je weet dat er emoties mee gepaard gaan. Diepgewortelde emoties.

 

Taal en emotie

Dominiek Sandra, psycholinguïst aan de Universiteit Antwerpen, beschrijft het verband tussen taal en emotie en onderzocht waarom we dt-fouten maken.

We hebben een sterke band met onze moedertaal. Dat komt omdat zij mee onze identiteit bepaalt. Dt-fouten betekenen een regelrechte aanval op onze moedertaal. Een stukje van onszelf.

Sandra’s inzichten zijn verrijkend. Niemand zal ontkennen dat gesprekken over de beruchte dt-fout erg verhit kunnen raken. Zowel in het kamp van de radicalen als bij de gematigden. De ene beschuldigt de andere van laksheid, terwijl de andere het woord taalpurist voelt opborrelen. De dt-fout is duidelijk een emotionele kwestie.

 

Niemand is gevrijwaard

Feit is dat iedereen wel eens een dt-fout schrijft. Ook de taalkundigen onder ons. Ook zij die bij hoog en laag beweren nooit een dt-fout te maken. Ja, daar schrok ik wel van …

Dominiek Sandra legt uit dat ons werkgeheugen onvoldoende tijd heeft om de grammaticale analyse uit te voeren en daarom de meest voorkomende variant van het werkwoord kiest. Of die nu juist is of niet.

 

Doelen bereiken

Als bedrijf kan je beter vermijden om onderwerp van die discussie te zijn. Elk bedrijf streeft ernaar om met zijn teksten de juiste (potentiële) klanten te bereiken. Een dt-fout maakt het moeilijk om dat te realiseren.

Volgens Dominiek Sandra roept elke dt-fout diepgaande emoties op.

Emoties zijn veel krachtiger en moeilijker te controleren dan gevoelens. Gevoel is essentieel voor de connectie met je lezer. Emoties, bv. door een dt-fout, trekken de lezer weg uit de tekst. Weg van de boodschap. Weg van jou en je bedrijf.

 

Beter voorkomen dan genezen

Het is verstandig om als bedrijf te vermijden dat er dt-fouten en andere taalfouten staan te blinken in je teksten. Ze leiden de aandacht af.

Bovendien associëren lezers de kwaliteit van je tekstmateriaal direct met die van je product of dienst. Het aanbod is zodanig uitgebreid dat het maar een kleine moeite kost om door te klikken naar het volgende zoekresultaat in Google.

Zorg er dus voor dat je teksten taalkundig correct zijn. Doe een beroep op professionele tekstschrijvers en laat je teksten altijd nalezen.

Wijzen lezers je wel eens op een dt-fout in een tekst die je publiceerde? Vrees je dat er hier en daar een dt-fout of andere taalfout in je teksten sluipt? Krijg jij de dt-regels niet onder de knie? Neem dan zeker contact op met Tekstappeal. Samen bekijken we wat wij voor jou kunnen betekenen.

Inspiratie: Artikel Knack, 12/2018