DOE HET EENS ZONDER

 

Vanmorgen belandde er een magazine in mijn brievenbus. Enthousiast nestelde ik me in de zetel met een kopje gemberthee. Gezellig.

Het is een leuk magazine, echt waar. Maar toen ik het doorbladerde – dat doe ik altijd vooraleer ik begin te lezen – werden mijn ogen er steeds opnieuw naartoe getrokken. Tekstschrijvers zijn natuurlijk het meest kritische en ondankbare publiek. Beroepsmisvorming. En het blad op mijn schoot is niet het enige voorbeeld. Ook op websites, in posts op sociale media en kranten springen ze in het oog.

Maar wat dan? De uitroeptekens! Te pas en te onpas duiken ze op. We gebruiken ze om te benadrukken wat we zeggen. Maar zeg nu zelf … Als de woorden op zich niet overtuigen, wat doet een schreeuwerig uitroepteken er dan nog toe?

Een uitroepteken schreeuwt

Een uitroepingsteken gebruiken we om een woord of zin te benadrukken. Om duidelijk te maken dat iemand roept. Of een hevige emotie voelt. Dan staat een uitroepteken zeker en vast op zijn plaats.

“Spring!”
“Ik hou het niet meer uit!”
“Dit is een overval!”, schreeuwde de gemaskerde man.

Maar dat is vaker niet het geval dan wel … In de volgende voorbeelden is het uitroepingsteken volledig overbodig.

Verwaarloosd kind gered!
Een blakende gezondheid begint bij een juiste voeding!
Je oogst wat je zaait!

Eentje is geentje

We gaan vandaag de dag ook kwistig om met het uitroepingsteken. Het geliefde leesteken ontsiert ook steeds vaker de onderwerpregel van een e-mailbericht. Om aan te geven dat het om een dringende kwestie gaat. En om zeker te zijn dat de ontvanger de boodschap opmerkt en ter harte neemt, pronken er zelfs verschillende uitroeptekens naast elkaar. Allemaal vechtend om de aandacht van de lezer.

Woorden zeggen meer dan tekens

Copywriters en eindredacteurs mijden uitroeptekens als de pest. Een tekst staat stevig in zijn schoenen als de structuur goed, de inhoud waardevol en de schrijfstijl vlot is. Je hebt geen uitroeptekens nodig om je lezer te boeien en de tekst overeind te houden. Integendeel, het schreeuwerige symbool trekt de aandacht naar zich toe en brengt je tekst uit evenwicht.

Een leesteken helpt je om een tekst juist te lezen. Dankzij een vraagteken weet je dat de auteur een vraag stelt. Een komma maakt de structuur van de zin duidelijk. Een uitroepteken zegt: “Schreeuw!”. Wees dus zuinig met uitroeptekens. Je tekst krijgt meer kracht. Hoe vreemd dat ook klinkt …

Heb jij nood aan een professional die met een objectief en deskundig oog naar jouw teksten kijkt? De puntjes op de i zet en de leesvriendelijkheid garandeert? Neem dan zeker contact op voor een vrijblijvend gesprek.