DUURZAAMHEID IS PLEZANT

 

Van kindsbeen af ben ik al begaan met Moeder Aarde. Duurzaamheid zit in mijn bloed. In mijn kinderlijke idealisme liet ik mijn ouders beloven dat wij voor elke gesneuvelde boom een nieuwe zouden planten. Omdat ik dacht dat het kon. Nog altijd ben ik me bewust van de kwetsbaarheid en tegelijk de kracht van de natuur. Ik durf wel eens met de vinger naar mijn buurman wijzen. Reed hij nu echt met de auto naar de bakker om de hoek?

Diezelfde ik stapte vandaag zonder schaamte in haar auto om naar een naburig dorp te rijden. Wel twee kilometer. Verre van duurzaam … Ik voel me niet tiptop. Ik heb te weinig tijd. Er hangt regen in de lucht. Les excuses sont faites pour s’en servir. Dat doe ik dan ook met graagte. Niemand is perfect.

En dat is oké. Net zoals je nooit voor iedereen goed kan doen, kan je voor het milieu niet altijd het goede doen.

 

The greatest threat to our planet is the belief that someone else will save it.
– Robert Swan

 

Duurzame voornemens

Het gaat over de intentie om te willen bijdragen aan een beter leefmilieu. Voor onszelf, onze oogappels, onze kleinkinderen die zo mogelijk nog een grotere plek in ons hart veroveren … En waarom niet gewoon voor de aarde? De mateloos gulle bron die ons onbaatzuchtig alles geeft om te overleven. Waarom niet eens iets teruggeven? In plaats van gretig alles op te souperen. En ons leefmilieu door schadelijke producten om zeep te helpen.

Mindfulness, yoga en persoonlijke ontwikkeling zitten in de lift. De mensheid werkt massaal aan haar innerlijke balans. Aan de andere kant brengt ze de wereldbol uit evenwicht. Terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om ecologische keuzes te maken. Beslissingen die passen in je levensstijl en -visie. Elke kleine inspanning is beter dan niets doen. Het hoeft ook helemaal geen geitenwollensokkenstijl te zijn. Ik zie graag geiten en draag wollen sokken. Maar daar blijft het bij. 😉

 

Milieubewuste beslissingen

Naast afvalbeperking en een bewuster autogebruik maakte ik de voorbije jaren duurzame keuzes waar ik nog altijd volledig achter sta en die voor iedereen haalbaar zijn. Mijn motivatie ligt in mijn eigen gezondheid en die van het milieu. Ik deel graag enkele laagdrempelige keuzes met jou. Omdat ik ervan hou om anderen te inspireren. En omdat ik nu weet dat het wel degelijk kan.

Sinds kort gebruiken wij thuis bamboetoiletpapier. Zalig! Het is milieuvriendelijker, zacht en zuinig in gebruik. Dat komt mijn humeur en dat van het milieu ten goede. Bamboe is hernieuwbaar en er hoeft geen onschuldige boom te sneuvelen. Getest en goedgekeurd.

In de badkamer knaagde het al een hele tijd telkens als ik een tissue na tien seconden weggooide. Herbruikbare wattenschijfjes … Yes! Weg schuldgevoel. Bovendien nemen ze weinig plaats in de wasmachine. Daarvoor hoef je het dus ook niet te laten.

Elke ochtend geniet ik nu ook van een duurzaam koffiemoment. De 100% afbreekbare capsules vergezellen het gft-afval en staren me niet langer aan telkens als ik iets in de vuilnisbak gooi.

Flessenwater komt er bij ons niet in. Ik heb altijd een drinkbus op zak en koop nooit plastic waterflessen. Wegens te veel sleurwerk blijven ook de glazen exemplaren in de winkel staan. Een waterfilter zorgt ervoor dat het kraantjeswater een neutrale smaak krijgt.  

Als laatste eentje waarover ik echt in de wolken ben. Mijn deodorant. Toegegeven: ik ben erg streng op dat vlak. Het minste ongewenste geurtje irriteert me mateloos. Na diverse probeersels vond ik mijn meug in Nederland. Een crème met natuurlijke ingrediënten. ’t Is even wennen maar eens je het onder de oksel hebt, ben je verkocht.

Niemand is perfect

Om er geen glorierijk succesverhaal van te maken – daar worden we met z’n allen namelijk chagrijnig van – deel ik een groot minkantje. Mijn guilty pleasure is baden. Ik hou ervan om mijn dag af te sluiten in de badkamer. Om mijn geweten te sussen, gebruik ik lachwekkend weinig water. Maar de warmte en het ontspannende effect ervan zijn hemels en ontzettend inspirerend voor mij. Dat hoop ik met alle andere inspanningen goed te maken.

Zo zie je maar. Duurzaamheid is echt voor iedereen. Een goeie tip: bezin eer je begint en begin klein. Denk na over wat jij kan betekenen. Start met kleine acties die je plezant vindt. Want leuke dingen willen we spontaan meer doen. Toch?