EEN AANTREKKELIJKE TEKST IN 5 STAPPEN

 

Een aantrekkelijke tekst … ‘Dat is toch subjectief’, hoor ik je denken. Natuurlijk. Niet elke tekst is even boeiend voor iedereen. Elke schrijfstijl heeft namelijk zijn eigen fanclub. Maar een slechte tekst valt bij niemand in de smaak.

Je kan dus als tekstschrijver niet voor iedereen goed doen. Belangrijk is wel dat je trouw blijft aan je eigen stijl. Aan jezelf dus. En rekening houdt met mijn 5 tips. Pas ze toe en bezorg je lezer licht verteerbaar leesvoer. Of: schrijf eetbaar.

Resultaat? Je schrijft een aantrekkelijke tekst in 5 stappen. Je doelpubliek leest sneller tot het einde.

 

1. Behandel één onderwerp per tekst

Maak voor jezelf duidelijk waarover je het wil hebben. Houd je daar ook aan. Poppen er andere ideeën op terwijl je schrijft? Noteer ze dan op een post-it en ga verder met je oorspronkelijke thema.

In een artikel kan je maar één onderwerp grondig beschrijven. Als je toch verschillende onderliggende thema’s aansnijdt, wordt je tekst te lang. Of je blijft zo vaag dat de honger van je lezer niet gestild is. Hij haakt af.

 

2. Schrijf vanuit jezelf

Denk in eerste instantie niet aan spellingregels, zinsbouw of structuur. Schrijf vanuit een flow alles neer wat in je opkomt. Of het nu zinvol is of niet. Schrijf verder. En leg je pen pas neer als je helemaal klaar bent. Als de grove lijnen van je nieuwsbrief, blog of artikel vastliggen.

Zo, je ideeën staan op papier. Je kan niet wachten om op ‘Verzenden’ te klikken. Maar doe het niet. Nóg niet …

 

3. Zorg voor een logische opbouw

Je gedachten zijn neergepend. Maar de kans is groot dat de structuur nog niet goed zit. Bekijk het resultaat. Bedenk een structuur waarmee je de lezer door de tekst loodst.

Lezers appreciëren het niet als je van de hak op de tak springt. Loods je lezer dus door je tekst met een goede structuur en logische verbanden. Zo begrijpt je doelpubliek waar je naartoe wil.

 

4. Verdeel je tekst in behapbare stukken

Lezers zijn lui. Lange stukken tekst schrikken hen af. Maak het ze daarom gemakkelijk. Gebruik tussenkopjes. Zo geef je ook direct de structuur van je tekst mee. Alle kopjes samen vertellen het verhaal. Geïnteresseerden duiken je tekst in. Of springen naar de tekst onder een bepaalde kop.

Zet ook woorden in het vet. Zo leid je lezers van het ene kopje door je tekst naar het volgende kopje.

 

5. Voeg afbeeldingen toe

Tekst is snel eentonig. Zoek afbeeldingen die je tekst levendig maken. Daardoor wakker je de nieuwsgierigheid aan. Ook geeft elke afbeelding je lezer een moment van rust. Je boodschap krijgt de kans om door te dringen. De concentratieboog van je lezer is eventjes ontspannen.

Pas mijn tips voor een aantrekkelijke tekst in 5 stappen toe en schrijf eetbare teksten. Hou je lezer vast. Boei hem en publiceer gemakkelijk te verwerken teksten.

Ben jij op zoek naar een tweede paar ogen? Iemand die een objectieve blik werpt op je teksten. Iemand die je boodschap correct en duidelijk formuleert? Ontdek hier hoe ik jou kan helpen.