EENVOUD: HET GEHEIM VAN STERKE TEKSTEN

Ken je het gevoel? Als ondernemer met kennis van zaken voel je je geïnspireerd. Je popelt om aan je volgende nieuwsbrief te beginnen. Gedreven door adrenaline zet je je gedachten op papier. Je schrijft. En schrijft. Je schrijft nog steeds. De woorden blijven maar komen. De gedachten ook. Het zijn allemaal zinvolle woorden. Je moet ze neerschrijven. Het is jouw taak om kennis te delen. Zo, de laatste punt is gezet. Je tekst is af. Je bent tevreden over het resultaat. Klik. Verzonden.

Reflectie

Goh … Ik had toch meer reacties verwacht. Ik dacht echt dat lezers actie zouden ondernemen na het lezen van mijn tekst. Twijfel steekt de kop op. Dat is het ideale moment om terug te kijken naar je tekst en na te gaan of hij echt zo fantastisch is als je dacht.

Over de inhoud, je kennis en het nut van je nieuwsbrief bestaat geen twijfel. Het zijn waardevolle inzichten die jij deelt.

Maar heb je de tekst laten nalezen en optimaliseren? Vaak zit daar het probleem. We zijn allemaal ondernemers. Enthousiaste ondernemers met een missie. Maar we zijn niet allemaal schrijvers.

Optimalisatie

De optimalisatie van een tekst is een belangrijke fase van het schrijfproces. Misschien wel de belangrijkste. De valse plooien worden gladgestreken. De tekst wordt een strak geheel.

In deze fase krijgen de vaak wanordelijke gedachten structuur. Als ondernemer wil je zo veel waarde meegeven, dat het snel een warboel wordt. In je hoofd klinkt het allemaal logisch. Vaak is dat voor anderen niet zo. Lezers zitten namelijk niet in jouw hoofd. Gelukkig maar … Maar diezelfde lezers verwachten wel dat jij je kennis gestructureerd verwoordt.

De optimalisatiefase is er ook om taalfouten en te lange of scheve zinnen aan te pakken. Dat maakt de inhoud nog sterker.

Lezers zijn lui. Ze willen maar een minimale inspanning leveren om de tekst te lezen en de inhoud te onthouden. Hoe eenvoudiger de tekst, hoe kleiner de leesinspanning.

Bij de optimalisatie van een tekst is het belangrijk om te schrappen. Dat doet soms pijn. Zeker. Maar elk woord, elke zin, elke paragraaf moet essentieel zijn. Onnodig herhalen en te lang verderbreien aan een inzicht irriteren je volgers. Lezers zijn niet alleen lui. Ze zijn ook ongeduldig.

Een sterke tekst neemt lezers bij de hand. Heel natuurlijk. Spontaan en comfortabel. Voor ze ‘t weten, zijn ze aan het einde gekomen en hebben ze je waardevolle woorden in zich opgenomen. Zonder de weg kwijt te geraken in een kluwen van ongestructureerde en omslachtige formuleringen. Alleen zo komt je boodschap aan. Alleen zo krijg je connectie met je lezer.

Tip voor meer omzet door sterke teksten

Laat je niet afremmen. Schrijf enthousiast. Blijf geïnspireerd. Maar laat je teksten nalezen door een expert. Een goede revisor raakt niet aan de stijl en de inhoud van de tekst maar laat hem tot zijn recht komen.

Laat jij je teksten al optimaliseren? Twijfel je of je boodschap echt aankomt? Wil je meer aandacht besteden aan de kwaliteit van je teksten?

Ik ben benieuwd waarmee jij worstelt bij het schrijven van teksten. Laat het me weten in een bericht. Dan bekijken we samen hoe we jouw teksten kunnen aanpakken.

Achter elke geïnspireerde schrijver staat een goede revisor.