HET GROENE BOEKJE: MIJN TROUWE BONDGENOOT

Van opleiding ben ik master in de taalkunde, optie vertaler Frans – Duits. ‘De hersenpan van een vertaler – van een mens in ’t algemeen eigenlijk – is te klein om alles op te slaan. Een vertaler weet perfect waar hij zijn informatie vindt. Een goede vertaler weet precies welk woord hij in welke context best gebruikt om de betekenis waarheidsgetrouw te schetsen.’ Ik was oprecht opgelucht bij de geruststellende mededeling van onze docent. En zo werd Het Groene Boekje mijn trouwe bondgenoot.

Het Groene Boekje

Het Groene Boekje

Het Groene Boekje is mijn partner in crime. Ik vind het plezant om dingen op te zoeken en telkens nieuwe weetjes te ontdekken. Je vindt er echt alles in.

Het Groene Boekje is de courante naam van de Woordenlijst Nederlandse Taal. Het bevat de officiële spelling van Nederlandse woorden, vastgelegd door de Nederlandse Taalunie.

Lees ook mijn artikel over de kwaliteit van tekstmateriaal.

Engelse woorden

Engels

Voor de Engelse leenwoorden neem ik steevast het Groene Boekje erbij. Al is het maar om te controleren of ik het bij het rechte eind had.

In mijn blogpost over spatiekoorts door de invloed van het Engels in onze taal had ik het over aaneen- of in twee woorden schrijven. Ook daar helpt het Groene Boekje een handje.

Afkortingen

afkortingen

Nóg een lastige materie. De ene afkorting krijgt hoofdletters, de andere niet. Algemeen geldt dat afkortingen klein geschreven worden als het woord helemaal ingeburgerd is. Vroeger schreven we CD-ROM groot, nu is het cd-rom. Ook hier bevestigen uitzonderingen de regel.

Twijfel je? Vraag raad aan het Groene Boekje.

Speurwerk

speurwerk

Dacht je dat een taalexpert een wandelende spellinggids was? Gedeeltelijk wel. Een tekstschrijver weet vooral ook waar hij of zij terechtkan om twijfelgevallen op te lossen, regels nog eens na te lezen en de up-to-dateste (echt, het bestaat) schrijfwijze van een woord te achterhalen. En wordt daar oprecht blij van.

Word jij niet gelukkig van schrijven? En uitpluizen hoe het met een of andere schrijfwijze zit? Heb jij nood aan een tweede paar ogen om je teksten te verfijnen? Ontdek dan hier hoe ik jou kan helpen.