IK KIES VOOR KLEUR. JIJ OOK?

Ben jij startende ondernemer en wil je jezelf en je bedrijf op de kaart zetten? Heeft je onderneming na een hele tijd nood aan een volledige make-over? Of misschien kreeg je de taak om het bedrijf waar je werkt nieuw leven in te blazen? Dan ga je in eerste instantie ook aan de slag met je online zichtbaarheid. Onzichtbaar zijn, is geen optie! Kleurrijk schrijven is de boodschap.

Zichtbaar

Ik vond het best spannend en onwennig. Gezien worden. Door iedereen. Dag en nacht. Maar ik wilde dit echt! Jarenlang was ik onzichtbaar aan het werk. Veilig, dat wel. Maar er ontbrak iets. Het voelde als bruiswater zonder sprankel. Champagne zonder de pshhhhhh!

Dat schudde iets in mij wakker. Niet te stoppen. Om te slagen in het ondernemerschap was ik het aan mezelf en mijn bedrijf verplicht om uit mijn comfortzone te komen. Ik wilde niets liever dan potentiële klanten de mogelijkheid bieden om met mij te kunnen samenwerken. En ik met hen.

Zorg er dus als startende ondernemer voor dat je gezien wordt. Dat potentiële klanten je kunnen vinden. Geef je onderneming van bij het begin alle kansen die ze verdient.

Heb je met je bedrijf al een plek op het internet bemachtigd, maar haal je niet de omzet die je had verwacht? Dan is nu het ideale moment om het imago van je bedrijf eens te bekijken. Ook zichtbaar kan een onderneming onzichtbaar zijn. Je wil niet ingehaald worden door anderen die wel werk maken van hun communicatie met de buitenwereld.

De mogelijkheden van het internet zijn onbeperkt. Er is een grote vraag naar producten en diensten. Maar ook het aanbod is overweldigend. Om vandaag in die massa opgemerkt te worden, moet je kleur bekennen. Grijs is uit den boze. Kleurrijk schrijven is een must.

Authenticiteit

Kleurrijk schrijven doe je door authentiek te zijn. Potentiële klanten willen je leren kennen zoals je bent.

Want door het grote aanbod is het product of de dienst niet langer doorslaggevend (wat niet wil zeggen dat we met z’n allen geen waarde meer hechten aan kwaliteit). Wel is het gevoel – de connectie met de ondernemer – erg belangrijk geworden. Dat gevoel bepaalt of je lezer al dan niet met jou in zee gaat.

Met dat gevoel moeten wij als ondernemer aan de slag. Op een positieve manier. Oprecht.

Dat kan alleen door te communiceren vanuit onszelf, vanuit wie we zijn. O! Onszelf zijn … Dat is gemakkelijk, dat doen we elke dag.

Klopt. Toch vond ik het zelf helemaal niet evident om als ondernemer te communiceren vanuit mijn essentie. Ik betrapte mezelf erop dat ik opnieuw schreef vanuit wat ik dacht dat anderen wilden lezen, horen en zien. Ondertussen heb ik geleerd om dicht bij mezelf te blijven en zo weinig mogelijk daarvan af te wijken.

Bij elke verandering, groot of klein, lopen we tegen van alles aan. Dat is bij de stap naar authenticiteit niet anders. Maar niets is onmogelijk!

Spiegel

We ontmoeten onszelf elke dag in de spiegel. Maar eerlijk: zien we echt wie daar staat? Of kijken we gewoon of ons haar goed zit, onze tanden mooi gepoetst zijn of de oorringen bij onze outfit passen?

Om echt authentiek te kunnen communiceren, moeten we onszelf dus eerst echt zien. Elke dag opnieuw. Zien, ontdekken en waarderen. Bewust worden dat we mogen tonen wie we zijn. In al onze kleuren.

Het vergt lef. Net zoals ondernemen dat vraagt. Durven doorzetten.

Afwijzing

Dan zet je door. Breng je kleur in je communicatie met (potentiële) klanten. Zit daar ineens toch die kleine duivel op je schouder. De angst.

Angst voor afwijzing. Je bent gek als je denkt dat je dit kan. Hier heeft niemand een boodschap aan. Op alle mogelijke momenten komt hij tevoorschijn. Het liefst totaal onverwacht. Hij probeert ons immers af te remmen. Onzeker te maken. Toch liever de veilige weg?

Niemand vindt afwijzing leuk. ‘Neen’ betekent het einde van de wereld. Een persoonlijke nederlaag. Levensbedreigend.

Dat hebben we geërfd uit onze kindertijd. Als kind zijn we inderdaad afhankelijk van anderen voor het brood op de tafel en het dak boven ons hoofd. Opluchting! Die tijd ligt al lang achter ons.

Ondertussen zijn we allemaal in staat om voor onszelf te zorgen. We gaan niet dood telkens als er een ‘neen’ op ons afkomt.

Geruststellend is ook dat we minder vaak nee te horen krijgen naarmate we als ondernemer authentieker communiceren. Potentiële klanten hebben al kennisgemaakt. Ideale klanten komen in beweging. Mensen die geen klik voelen, blijven weg.

Inspiratie

Schrijven vanuit onszelf, onze essentie, ons hart … Het ligt ver buiten de comfortzone van ons allemaal.

Tonen wie we zijn, maakt ons authentiek maar tegelijk kwetsbaar. Het roept allerlei gevoelens op die we niet kennen. Woorden blijven weg. Een anders zo vlotte pen begint te haperen. Het spontane is verdwenen. Houterig. Het lukt niet om boeiend en foutloos te schrijven.

Maar dat is geen reden om op te geven en te hervallen in kleurloze communicatie. Nietszeggend. Grijs.

De obstakels zijn wat ze zijn: obstakels. Ze houden ons niet tegen, remmen hoogstens wat af.

Tip voor een beter imago door sterke teksten

Zorg ervoor dat jouw communicatie met de buitenwereld weerspiegelt hoe je in werkelijkheid met je klanten praat. Het gaat over authenticiteit. Echtheid. Zo krijgen potentiële klanten direct de kans om aan te voelen of het ‘klikt’. Ook zorg je ervoor dat jouw ideale klant vanzelf bij jou terechtkomt. Dat neemt heel wat druk weg bij het verkoopgesprek.

Authentiek communiceren is communiceren vanuit jezelf, vanuit wie je echt bent. Toon jezelf zoals je bent. Niet hoe je wil zijn of hoe je denkt te moeten zijn. Laat zien waarvoor jij en je onderneming staan. Authentieke communicatie zorgt voor echte connectie met de juiste klanten. Lezers voelen verbinding en vinden jou de logische keuze. Oprecht communiceren is doeltreffend. Je bereikt de juiste klanten en haalt meer omzet.

Twijfel je nog over de authenticiteit van jouw teksten? Wil je begeleiding bij het optimaliseren van jouw tekstmateriaal? Heb je veel te vertellen maar kan je het moeilijk verwoorden?

Ik ben benieuwd waarmee jij worstelt bij het schrijven van teksten. Laat het me weten in een bericht. Dan bekijken we samen hoe we jouw teksten kunnen aanpakken.