MET VAKANTIE? MAAK WERK VAN JE AFWEZIGHEIDSBERICHT …

 

Wat is de week voor je vakantie weer hectisch. Op de laatste nipper vallen er nog allerhande aanvragen op je bureau. Je wil nog van alles afwerken om met een leeg hoofd op reis te vertrekken. Je vergeet het bijna … Maar net voor je de deur uit snelt, schrijf je toch nog een afwezigheidsmelding.

 

Haast en spoed

Haast en spoed is zelden goed. Ook als je met vakantie gaat, hou je dat spreekwoord beter in gedachten. Maak werk van je afwezigheidsbericht. Schenk aandacht aan je lezer zodat hij of zij duidelijke informatie krijgt.

Er is meer nodig dan ‘ik ben er niet’ om de ontvanger van je bericht een aangenaam gevoel te bezorgen. Het gevoel dat je hem of haar met je out-of-office helpt. Ook al ben je er niet.

 

Nuttige informatie in je afwezigheidsbericht

De lezer van je bericht hoopte met jou in contact te komen. Met een vraag, een klacht, een dringend probleem … Jij bent op vakantie. Maar zorg ervoor dat je voldoende informatie geeft. Dan weet je lezer precies welke opties hij of zij heeft.

  • Wil je de ontvanger van je bericht helpen? Zorg er dan voor dat deze informatie in je bericht staat:
  • Wanneer ben je terug bereikbaar? Lees de taaltip over de juiste schrijfwijze van een datum.
  • Bij wie kan je lezer terecht als de vraag niet kan wachten? Maak het hem of haar gemakkelijk. Vermeld de naam, het telefoonnummer en het e-mailadres van de persoon in kwestie. Lees ook de tip over de juiste schrijfwijze van een telefoonnummer.

 

Voorbeeld van een afwezigheidsbericht

Beste,

Ik ben met vakantie. Vanaf xx.xx.xxxx ben ik er weer. Kan je vraag niet wachten? Neem dan contact op met mijn collega. Je kan [naam] bereiken via [e-mailadres] en [telefoonnummer].

Met vriendelijke groeten,

[je naam]

 

Klaar is Kees. Je bent vertrekkensklaar. Trek de deur achter je dicht, pak je koffers en geniet van je vakantie.

Ben je benieuwd naar meer tips? Schrijf je in voor de inspiratiebrief of snuister door de taaltips.