ONDERNEMEN VANUIT HART EN NIEREN

Augustus 2019. UZ Gent. Spoedafdeling.

Ik hoor het haar nog zeggen, de vervangster van mijn vaste huisarts. ‘Veerle, je bloedwaarden zijn onrustwekkend. Ik raad je aan om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan.’ Met dat nieuws werd ik om 8 uur ’s morgens gewekt.

Even sloeg de paniek toe. Het lukte me niet om kalm te blijven. Uiteindelijk arriveerde ik – nogal van de kaart – op de spoedafdeling.

Deze ervaring zorgde ervoor dat ik ernaar streef om te ondernemen vanuit hart en nieren.

Onverwacht scenario

niersteen

Diagnose: niersteen. Mijn stoere ik dacht: Goh, die halen ze weg en de kous is af. Of ik moet medicatie nemen.

Niet dus. De steen was te groot, mijn bloed te slecht. De voorlopige oplossing was een bypass. Een verbrijzeling zou later volgen.

Vanaf dat moment stond ik voor een dilemma. Mijn dochter was namelijk net vertrokken om een maand in Zwitserland te gaan werken. Haar eerste vakantiejob. Ik zou haar daar gaan bezoeken. Althans, dat was het plan.

De specialist stelde me gerust. Het was geen enkel probleem om de reis te maken. Mits ik geen fysieke inspanningen leverde. Maar toch …

 

Hoofd versus hart

beloning

Het getouwtrek tussen hoofd en hart kon beginnen.

Zou je dat wel doen? De verre reis alleen? Wat als er iets misgaat?

Maar ik wil echt naar haar toe. Zien of alles goed gaat. En haar de dingen (lees: koekjes, zonnecrème en wandelbottines) bezorgen die ze nodig heeft.

Gelukkig heb ik mijn hart de voorbije jaren flink getraind. Mijn hoofd moest bijgevolg het onderspit delven.

Wie mij een beetje kent, gelooft zeker en vast dat ik met een klein hartje vertrok. Met nog een minuscuul duiveltje op mijn schouder …

Maar wat een mooie beloning kreeg ik in de plaats. Gezellige dagen met mijn dochter. Tijd om écht te vertragen. Met een overwinnaarsgevoel. Ik had het toch maar gedaan.

 

Ondernemen vanuit hart en nieren

Daar streef ik ook in het ondernemerschap naar. Meer actie vanuit mijn buikgevoel. Mijn hart. En nieren.

Natuurlijk gebruik je als ondernemer je hoofd. Maar mijn buikgevoel krijgt veel vaker het woord dan vroeger. Toegegeven: het betekent dat je vaker uitgedaagd wordt om je comfortzone te verlaten. Springen. Zonder parachute. Maar ook daar is de beloning (lees: voldoening) groot. Alleen zo geef je jezelf de kans om te groeien. Op persoonlijk en professioneel gebied.

Voelt iets niet goed? Kost een taak mij te veel tijd en energie? Haal ik geen voldoening uit bepaalde to-do’s? Dan laat ik me bijstaan door een expert. Want die wordt er wel blij van.

 

Legt het schrijven van je teksten beslag op je tijd? Kijk je niet tevreden naar je teksten? Weet dan dat ik daar wel gelukkig van word. Ik haal voldoening uit jouw teksten. Daarom help ik jou om mooie dingen te realiseren met taal. Lees ook zeker mijn blogpost over hoe een copywriter je leven verandert.

 

Ik ben benieuwd. Laat jij als ondernemer je hart spreken? Of krijgt je hoofd de bovenhand? Wat houdt je tegen om je intuïtie te volgen?