SAMEN ZWETEN VOOR HET GOEDE DOEL

 

Vorige zondag speelde ik rolstoelbasketbal. Samen met een fantastische groep G-sporters en een aantal moedige Ritch-leden maakte ik het basketbalveld onveilig.

Van bij het begin was ik enthousiast over het initiatief van Ritch om samen met Sportsville het sportmerk Under Armour uit te dagen. De aanwezige sporters hadden een bijzondere taak: ontdekken waar Under Armour het comfort voor sporters met een beperking kan verbeteren.

Impressies van een onvergetelijke ervaring …

Vertragen

Ik was enorm gefascineerd door de rust die de G-sporters uitstraalden. Zelf vertrekken we vaak net op tijd en racen we de kleedkamer in om onze sportoutfit aan te trekken. Op een ik en een gij staan we – nerveus – op het veld tegenover onze tegenspelers.

Naar mijn gevoel gaat het er bij sporters met een handicap rustiger aan toe. Ondanks de obstakels en tekortkomingen van de sportinfrastructuur waarmee ze vaak te kampen hebben. Meestal zijn de kleedkamers bijvoorbeeld niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. En kleden ze zich dus best thuis al om. Ook de extra rolstoel betekent heel wat sleurwerk.

Maar alles verliep zonder ergernis en aan een trager tempo. Heel fijn om dat te mogen ervaren.

Inleven

Na de voorbereidingen was het moment van de waarheid aangebroken. Ik mocht ook als rolstoelsporter het veld op.

Hé, da’s best leuk. Maar oei, manoeuvreren is niet zo evident. Om naar rechts te draaien, moet ik mijn rechterwiel achteruit bewegen. Na een tijdje heb ik het wel onder de knie. Denk ik …

Tijd voor het serieuze werk. Afschermen, rollend ballen opvangen, scoren … Hoe intensief. Hoe confronterend. Als je dacht dat sporten op wielen wel meevalt, think again! Rolstoelbasketbal vraagt zoveel van je lijf. Ik heb spierpijn tot in mijn vingers!

Voor mij was scoren het meest vervelende moment. Op mijn benen kon ik niet rekenen om me net dat tikkeltje meer schwung te geven. Ik moest het van mijn armen hebben. En die stelden me flink teleur.

Respect

Respect voor alle G-sporters. Wat een kracht, snelheid en behendigheid. Van het eerder vermelde tragere tempo was niets meer te bespeuren. Wij gelegenheidsrolstoelgebruikers kregen het best hard te verduren. Maar na afloop stapten wij gewoon uit onze rolstoel. Het einde van een plezant intermezzo. Die optie hebben rolstoelgebruikers niet. Zij moeten zich dag in dag uit op wielen voortbewegen. Ik kan me nu iets beter voorstellen hoe dat moet zijn.

Impact

Wat begon als een druilerige dag eindigde met zonneschijn. In mijn hart. Dankbaar dat ik deel mocht uitmaken van dit prachtige initiatief. En uitkijkend naar de impact die het zal teweegbrengen. Want dat zal het …