ZO ZIET MIJN OCHTENDROUTINE ERUIT

Ik heb een ochtendritueel. Dat is niet altijd zo geweest. De ochtenden waren hectisch en een enkele keer zelfs chaotisch. Geen start om naar uit te kijken. Met een lege maag de deur uit was geen uitzondering.

Confrontatie

ochtend

Op een dag lukte het niet meer. Ineens merkte ik dat ik me fysiek niet meer kon haasten.

Ik zie het nog voor me. Het was een zaterdag in maart. Lentekriebels. ‘s Avonds kwamen er vrienden langs. Lekker menu bedacht? Check. Inkopen gedaan? Check. Huis opgeruimd? Check.

Vol enthousiasme vloog ik erin. Van de koelkast naar het aanrecht. En terug. Nu nog snel dit. En daarna nog dat. Plots bleef ik stilstaan en dacht: “Oei, ik werk helemaal niet snel. Dit gaat alles behalve vlot. In mijn hoofd zit ik al veel verder.”

Wat een rare gewaarwording. Ik kan me fysiek niet meer opjagen. Maar ik wil het ook niet. Vandaar het ochtendritueel.

Hup hup

ochtend

Na veel oefening – want die baart nog altijd kunst – slaagde ik erin om voortaan maar één of twee keer te snoozen. Gewoon om nog even te genieten van het gezellige bed. En tot het besef te komen dat de dag werkelijk begint.

Ik spring uit bed – nu ja, soms lijkt het eerder op strompelen. Hoe dan ook, ik geraak dus uit bed.

Tijd voor een lekker en gezond ontbijt. Biologische yoghurt, vers fruit en al dan niet zelfgemaakte granola. Elke dag hetzelfde. Alleen het fruit varieert mee met de seizoenen.

Genieten

ochtend

Een koffieliefhebber ben ik niet. Toch installeer ik me in de zetel met een kop lekker geurende koffie. Ik geniet meer van het heerlijke aroma dan van het drankje zelf. Een kopje van het bruine goed is gewoon gezellig. Meer nog dan thee.

Op mijn schoot ligt het Flow-magazine. Hét tijdschrift bij uitstek voor wie wil onthaasten.

Eén artikel. Ik beperk me tot één verhaal. In het begin kostte me dat moeite. Het liefst ging ik direct aan mijn pc zitten. Nu geniet ik ervan. Onthaasten vooraleer de drukke werkdag zich voor me uitrolt.

Na een verfrissende douche vlieg ik er meteen in.

Vliegende start

roofvogel

Ik begin aan het meest productieve stuk van de dag. De voormiddag. Volledig gefocust op mijn klanten.

Ik vertel je dit omdat ik ‘s voormiddags zelden mails beantwoord. Of een telefoonoproep aanneem. Mijn gsm staat op stil en meldingen schakel ik uit. Ook dat zit in mijn ochtendritueel.

Dus … Wacht je ongeduldig op een bericht van mij? Of vind je ‘t jammer dat je me niet te pakken kreeg?

Wees gerust. Na de middag maak ik graag tijd voor je. Is het als klant niet geruststellend dat ik ongestoord aan jouw project werk?

Heb jij een ochtendritueel? Of een andere gewoonte waar jouw klant baat bij heeft?