IS HET NIET ZUS OF ZO?

 

Dan ben je tekstschrijver met passie voor taal en uitgebreide kennis over de do’s-en-don’ts van het Nederlands. Toch betrappen mensen je nu en dan op een vermeende fout. Een doodzonde. Want als taalexpert zou je toch beter moeten weten.

Nu, eerst en vooral zijn tekstschrijvers ook mensen. En mensen maken nu eenmaal fouten. Niemand is perfect.

Maar een zogenaamde fout weerleg ik altijd graag. Niet vanuit een superieur standpunt. Wel omdat ik het fijn vind om anderen iets te leren. Natuurlijk streelt het mijn ego als de ander me bedankt voor het inzicht. Een compliment raakt iedereen.

Maar een ‘is het niet zus of zo’ brengt je wel even uit balans. Oei, heb ik toch een fout over het hoofd gezien? In dit blogartikel heb ik het over angst, passie en vertrouwen.

 

Angst

Als tekstschrijver leg je veel doorzettingsvermogen aan de dag. Op de schoolbanken al doe je je uiterste best om mooie opstellen, verhandelingen, teksten … te schrijven. Je legt je hart en ziel in de woorden en zinnen die je neerpent. Zeker als je graag schrijft. Maar leerkrachten zouden geen leerkrachten zijn als ze je tekst niet met een streng paar ogen en een rode balpen te lijf gingen.

Natuurlijk is het nuttig om leerlingen te wijzen op schrijffouten, scheve constructies en onlogische zinnen. Maar als kind onthoud je alleen de rode doorhalingen en het cijfer in de rechter- of linkerbovenhoek. Ontmoediging loert om de hoek. Zie je wel. Ik kan niet schrijven. Ik ga het nooit leren.

Als er dan een klant in een gesprek oppert dat het uitgerokken is en niet uitgerekt. Of dat het ‘je wilt’ moet zijn in plaats van ‘je wil’, verschijnt de rode balpen weer op je netvlies.

 

Passie

Even voel je je weer klein. Die leerling die niet kan schrijven en geen regels kan onthouden. Maar dan voel je die passie. En leg je je klant uit dat het wel degelijk uitgerekt is. Het Groene Boekje als betrouwbare bron ondersteunt je geloofwaardigheid. Lees zeker mijn blog over het Groene Boekje. En dat ‘je wil’ en ‘je wilt’ allebei correct zijn. Het is een kwestie van smaak. Wel klinkt ‘je wilt’ wat formeler. Lees zeker mijn wist-je-datje hierover.

Is-het-niet-zus-of-zo-vragen en opmerkingen houden me wakker en alert. En aangezien ik graag mensen help, geeft het me voldoening om het voor de ander helder te maken.

 

Vertrouwen

En dan voel ik me goed als klanten me erover aanspreken. Een enkele keer merk ik dat klanten zelf correcties aanbrengen in mijn tekst. Doe dat liever niet. Vertrouw op je tekstschrijver. Hij of zij kent de hedendaagse spelling en gebruiken. Twijfel je toch? Vraag dan of het klopt. Een taal is voortdurend in ontwikkeling. Het taalgebruik is veranderd sinds onze kindertijd. Weet je nog? De tijd van de rode stylo en de dada’s van onze leerkrachten.

Die zus-en-zo-vraag? Stel ze dus gerust. Je tekstschrijver is opgelucht dat je de tekst niet zelf aanpakt. En jij leert misschien iets bij over onze Nederlandse taal. ????

Ben jij overweldigd door alle taal- en spellingregels? Werk dan samen met een professionele tekstschrijver. Die kijkt je tekst na. Haalt er alle taalfouten uit en zorgt voor een vlotte schrijfstijl.

Ontdek hier hoe ik jou kan helpen.