POSITIVITEIT TROEF

Niet, nooit, geen … Het zijn allemaal woorden met een negatieve bijklank. Ze vliegen ons voortdurend om de oren. We gebruiken ze zodanig vaak dat ze aan onze aandacht ontsnappen. Terwijl het zo gemakkelijk is om positiever uit de hoek te komen. En je lezer een fijn gevoel te bezorgen. Negatieve woorden zijn soms onvermijdelijk. Maar als je er begint op te letten, sta je versteld van de vele mogelijkheden om positief te schrijven. Positiviteit troef dus …

 

Voorbeelden

1. De winkel is gesloten. Tot 15 juli zijn we niet bereikbaar.
2. We genieten van vakantie. Vanaf 15 juli staan we weer met de glimlach voor u klaar.

Beide zinnen zeggen exact hetzelfde. Maar met de eerste zin stuur je klanten recht naar je conculega. Nadat je klant de tweede zin las, kijkt hij of zij ernaar uit om je op 15 juli terug te zien.

1. Laat geen enkele taalfout staan en schrijf geen stuntelige zinnen.
2. Haal alle taalfouten uit je tekst en zorg voor een vlotte schrijfstijl.

Positief geformuleerde zinnen zijn nu eenmaal leuker. Negatieve woorden hebben een effect op hoe je je voelt. Zwaarder.

1. Gaat er geen dag voorbij zonder dat je hoofdpijn hebt? Geen paniek, wij lossen je probleem op.
2. Snak jij ook naar hoofdpijnvrije dagen? Dat kan! Wij hebben de oplossing voor jou.

Valt het je op dat de zinnen telkens een andere stemming teweegbrengen? Positief geformuleerde zinnen maken je blij. Zelfs met hoofdpijn.

Potentieel geïnteresseerden onthouden het gevoel dat je ze met je teksten geeft. Misschien vergeten ze wat je precies schreef, maar de stemming blijft hangen.

 

Zonnetje

Negatieve verwoordingen stuiten vaak onbewust op weerstand. Dat schept een grote afstand tussen jou en je lezer. Het vraagt een grotere inspanning om die afstand terug te verkleinen en je lezer naar je toe te brengen.

Gebruik vriendelijke woorden. Lezers voelen je positiviteit en ja, dat werkt aanstekelijk. Wees dus het zonnetje voor je publiek. Positieve woorden nemen je lezers mee in je verhaal. Ze staan meer open voor je boodschap. Ook al is die soms minder fijn.

 

Sympathie

Laten we het know-like-trustmodel erbij nemen. Lezers vinden je sneller sympathiek als je positief schrijft. Omdat we met z’n allen zo gewoon zijn om negatieve formuleringen te gebruiken, vergt het wat hersentraining en alertheid.

Je lezers zullen je dankbaar zijn. Positief is zoveel leuker.

 

Optimalisatie

Daarom is het ook belangrijk om je tekst te laten rusten. De eindredactie van teksten die je schreef, is een belangrijke stap.

Schrijven doe je vanuit een flow. En dat is goed. Laat je creativiteit de vrije loop en denk alleen aan de inhoud van je tekst. De eindredactie komt later.

Die optimalisatiefase is noodzakelijk. Het is de stap waarin je de puntjes op de i zet, taalfouten opspoort, formuleringen finetunet … En de niet-nooit-geentjes anders formuleert.

Dat is een vak op zich. Vaak een hele karwei. Het is dus begrijpelijk als dat voor jou een te hoge berg is om alleen te beklimmen. Samen kunnen we hem wel aan, die berg. Ik herschrijf je tekst zodat hij volledig tot zijn recht komt. Taalkundig correct, overtuigend en positief.

 

Klinkt dat goed? Stuur me een bericht. Samen bekijken we hoe ik je taalimago naar een hoger niveau kan tillen.