’T ZIT VANBINNEN

We hechten met z’n allen steeds minder belang aan taalcorrectheid en schrijfstijl. Het onderzoek over de dalende taalvaardigheid van Vlaamse hogeschoolstudenten haalde onlangs nog het nieuws. Arme woordenschat. Geen onderscheid tussen formeel en informeel taalgebruik.

In de wandelgangen gaat men er licht over. Wat maakt dat ene foutje nu uit? Ja, ik maak fouten en het hapert soms, maar het is toch de inhoud die telt? Niet de verpakking.

Boodschap

Natuurlijk is de inhoud de essentie van een tekst. Het is de boodschap die je wil overbrengen. Zij moet zorgen voor de connectie met je lezer. Maar is het niet jammer als net die boodschap verdwijnt in de mist van taal- en schrijffouten?

Taalcorrectheid is wel degelijk belangrijk. Erg belangrijk.

Lezers

Er zijn 2 soorten lezers. Zij die fouten bewust ontdekken en zij die onbewust voelen dat er iets niet klopt.

Taalgevoelige lezers merken taal- en schrijffouten onmiddellijk op. Ze raken geïrriteerd. Gaan in gesprek met anderen om hun oordeel te vellen. Ze weten helemaal niet meer wat ze net gelezen hebben. De fouten gaan met de aandacht lopen. Je wordt als schrijver geassocieerd met de fouten in je tekst. Niet met wat je schreef. En dat is niet de bedoeling.

Andere, minder taalgevoelige lezers ontvangen diezelfde prikkels. Onbewust. Ze vinden het moeilijk om zich op de tekst te concentreren. Hij leest niet vlot. Ook zij kunnen de essentie van de tekst niet onthouden.

Jammer toch? Na alle energie die je erin hebt gestopt.

Oplossing

Dat kan je perfect vermijden door teksten te laten nakijken. Zelf lezen we over onze fouten heen. Ook al herlezen we onze tekst 10 keer. We zien ze niet. Zelfs de grootste kemels ontsnappen aan onze aandacht.

Dat is normaal. We hebben de tekst zelf geschreven. Hij is onze creatie. We weten wat er komt. We lezen zonder te kijken. Dat is ook de reden waarom hij zo vlot en fantastisch klinkt.

Laat je teksten daarom optimaliseren. Zorg ervoor dat ze echt foutloos zijn en niet haperen. Een tekst stopt namelijk goed te zijn als hij niet foutloos is.

Tip voor meer omzet door sterke teksten

Zorg ervoor dat je teksten geen taal- en schrijffouten bevatten en vlot lezen. Een haperende tekst met fouten leest niet prettig en overtuigt niet.

Welke moeilijkheden ondervind jij bij het schrijven van vlotte en foutloze teksten? Staan er regelmatig fouten in de teksten die je publiceert? Twijfel je of je teksten goed leesbaar zijn? Laat het me weten in een bericht. We bekijken samen welke stappen nodig zijn.