CHECKLIJST VOOR JE ONLINE ZICHTBAARHEID

 

Heb jij ook het gevoel online onzichtbaar te zijn? Ook al post je op sociale media, verstuur je nieuwsbrieven, schrijf je een blog …? Haal jij geen klanten binnen terwijl je conculega verdrinkt in het werk?

Online zichtbaar zijn betekent meer dan gewoon aanwezig zijn op het internet. Je doelpubliek moet je ontdekken, leuk vinden en ja, uiteindelijk met je trouwen.

Snel even een blogartikel schrijven? Of een nieuwsbrief uit je mouw schudden? Er is meer nodig om je vindbaarheid op het internet te verbeteren. Ik maakte voor jou deze checklijst voor je online zichtbaarheid. Gebruik ze om na te gaan of jij zichtbaar bent voor je (potentiële) klanten.

 

Relevante content

 

Is je content relevant voor je doelpubliek? Je doelpubliek heeft zijn eigen leefwereld, issues, prioriteiten … Met je product of dienst bied jij een meerwaarde in het leven van jouw ideale klant. Als hij je vindt.

Wil je zichtbaar zijn? Schrijf dan over topics, problemen en vragen die je doelpubliek aanbelangen. Daarvoor is een grondig onderzoek van je ideale klant nodig. Leer ze kennen en schrijf over onderwerpen die hen interesseren.

 

Regelmaat

 

Verschijn je regelmatig in de feed of mailbox van je klanten? Bepaal een frequentie die haalbaar voor je is. Wekelijks, alle veertien dagen of elke maand een post op sociale media, nieuwsbrief of blogbericht.

Zo passeer je regelmatig de revue en blijf je in de gedachten van je lezer. Hou je aan die regelmaat en maak ruimte in je agenda om te schrijven.

 

Woordgebruik

 

Gebruik je de juiste woorden? Het is belangrijk om woorden te gebruiken die je doelpubliek zelf ook in de mond neemt. Zo herkent je lezer zich sneller in wat je schrijft. Je boodschap komt beter aan.

Lees hierover mijn artikel ‘Eenvoud: het geheim van sterke teksten’.

 

Tone of voice

 

Heb jij je eigen tone of voice? Bepaal de tone of voice van je bedrijf en pas die toe in de communicatie met je doelpubliek.

Pen alleen woorden neer die je zelf effectief gebruikt. Dan leert je doelpubliek je kennen zoals je bent. Een eerste livegesprek ligt dan helemaal in de lijn van je onlinecommunicatie.

Lees hierover mijn artikel ‘Schrijf een toonvast verhaal’.

 

Verleiding

 

Klinkt je tekst aantrekkelijk? Spreek je lezer aan. Verleid hem met je woorden om verder te lezen.

Lees je tekst luidop en voel waar het hapert. Als je je tekst voorleest, merk je waar jij het moeilijk hebt. Die stukken vindt ook je lezer lastig. Er is één verschil: jij leest verder, je lezer haakt af.

Lees hierover mijn artikel ‘Een aantrekkelijke tekst in 5 stappen’.

 

Opbouw

 

Is je tekst duidelijk gestructureerd? Optisch, maar ook logisch?

Optische structuur creëer je door kopjes, tussenkopjes, vetgedrukte woorden … Ze bieden je lezer houvast. Internetgebruikers scannen een tekst. Is de structuur direct duidelijk, dan is je lezer sneller geneigd om verder te lezen.

Het is belangrijk dat je tekst goed in elkaar zit. Denk na over de logische opbouw. Wat voor jou vanzelfsprekend is, is dat voor je lezer niet altijd.

 

Aantrekkelijkheid

 

Ziet je tekst er mooi uit? Gebruik afbeeldingen, infogrammen, quotes … Ze zorgen voor rust in je tekst. Een adempauze voor je lezer.

Lezers vinden teksten met illustraties aangenamer. Minder zwaar.

 

En? Wat zegt mijn checklijst voor je online zichtbaarheid? Hoe is het met jouw zichtbaarheid gesteld? Is er nog werk aan de winkel?

Ben jij op zoek naar een tweede paar ogen? Iemand die een objectieve blik werpt op je teksten. Iemand die je boodschap correct en duidelijk formuleert? Ontdek hier hoe ik jou kan helpen.